Officiële start aanleg zonneparken Noordwolde en Wolvega

Dinsdag 20 februari ondertekenden wethouder Frans Kloosterman van de gemeente Weststellingwerf en Stefan Pieters van Zonnepark Noordwolde B.V. en Zonnepark Wolvega B.V. symbolisch de huurovereenkomst van de grond voor de zonneparken in Wolvega en Noordwolde. Ze zetten hun handtekening op een zonnepaneel. Deze handeling was de officiële start van de aanleg van beide zonneparken.

 

In Noordwolde zijn de voorbereidende werkzaamheden al in volle gang en begint maart de daadwerkelijke aanleg van stellages met in totaal 14.240 zonnepanelen. Binnen enkele maanden gaat ook de aanleg van Zonnepark Wolvega van start op het industrieterrein Uitbreiding Schipsloot. Hier komen in totaal 13.552 zonnepalen. De zonneparken zorgen samen voor het opwekken van zo’n 7.700 Megawattuur (MWh) die daarmee ongeveer 2.100 huishoudens kunnen voorzien van groene energie.

 

Groen en sociaal

“Het opwekken van duurzame energie is één van de speerpunten van het duurzaamheidsbeleid van onze gemeente”, stelt wethouder Kloosterman. “De zonneparken in Noordwolde en Wolvega leveren een belangrijke bijdrage aan onze klimaatdoelstelling.” Naast de bijdrage aan het milieu is ook de sociale duurzaamheid een speerpunt bij de realisatie van de zonneparken.
“Bij de aanleg en het onderhoud van de zonneparken maken wij zoveel mogelijk gebruik van lokale ondernemers en zetten wij mensen in met een afstand tot de arbeidsmarkt”, vervolgt Stefan Pieters. “Denk bijvoorbeeld aan graafwerkzaamheden, plaatsen van het hekwerk, groenonderhoud en schoonmaakwerkzaamheden. Verder worden er straks rondleidingen gegeven door mensen die daarmee werkervaring opdoen.”

 

Participeren in zonnepanelen

Inwoners van Weststellingwerf kunnen via de BV’s (Zonnepark Wolvega/Noordwolde) participeren in de zonneparken. Vanaf € 250,- kun je investeren in lokale energie, dat overeenkomt met één zonnepaneel. Het werkt op dezelfde wijze als wanneer iemand zelf zonnepanelen thuis heeft. De opgewekte stroom wordt teruggeleverd aan de energieleverancier. Het rendement is 6% per jaar op de investering. Meer informatie is te vinden op zonneparknoordwolde.nl of zonneparkwolvega.nl